«ماهی قرمز»؛ این کوچولوی ناز خطرناک » پایگاه خبری تولم نیوز









«ماهی قرمز»؛ این کوچولوی ناز خطرناک

کد خبر : 449 - 2 701
زمان ارسال :

________________________
تولم نیوز : ماهی های قرمز حالا بخواهیم یا نخواهیم به یکی از اعضای سفره هفت سین ایرانی تبدیل شده اند اما باید بدانیم که هم این موجودات زیبای کوچولو می توانند برای ما و کودکانمان بسیار خطرناک باشند و هم ما می توانیم برای آنها به «فرشته مرگ» تبدیل شویم!

قتل عام 5 میلیون ماهی

بیشتر ماهی هایی که خانواده ها برای روزهای عید خریداری کرده به منازل خود می برند، هنگام انتقال به دلیل شرایط غیربهداشتی و یا در محیط خانه به دلیل دستکاری بچه ها، هوای گرم تنگ ها، استفاده از آب کلردار، نبود غذای کافی و موارد دیگر می میرند. بر اساس آمارهای موجود، سالانه بین 3 تا 5 میلیون قطعه ماهی قرمز بین 15 اسفند تا 15 فروردین تلف می شوند.
کار شناسان نظام سلامت هشدار داده اند که ماهی قرمز به دلیل نوع نگهداری و شرایط ویژه توزیع و خرید و فروش منبعی برای انتقال ویروس «سالمونلا»، بیماری پوستی خطرناک «پیستوریازیس» و بیماری های دیگر مشترک بین انسان و آبزیان است در سالهای اخیر مشکلات بزرگی را برای افراد، ایجاد کرده است.به گفته متخصصان بیماریهای مشترک انسان و حیوان، از میان بیماری های مشترک بین آبزیان و انسان که ممکن است مخاطرات بهداشتی به همراه داشته باشد، اریزپیلوئید، ویبریوز، سالمونلا، می کوباکتریوم، کلوستریدیوم بوتولینوم و یرسینیوز، تا کنون برای کودکان مشکل سازی بیشتری داشته اند.
ویروس «سالمونلا» با 25 هزار زیرگونه از طریق کوچکترین خراش بر انگشتان و تماس با آب تنگ ماهی آلوده به این ویروس نیز قابل انتقال است. پیستوریازیس بیماری پوستی خطرناکی است که به مرض پولک ماهی معروف است. این بیماری نه تنها با کورتون تراپی درمان نمی شود، بلکه با جایگزینی و پیوند پوست سالم نیز قابل مداوا نیست!

پرورش ماهی قرمز در استخرهای آلوده

ماهی های قرمز که ویژه ایام عید تولید می شوند در حوضچه ها و استخرهای غیراستاندارد و آبهای آلوده رشد پیدا کرده و به علت مشکلاتی که همین آبهای آلوده دارند می توانند عامل انتقال بیماری سل پوستی باشند. در این رابطه «محمد رجایی» کار شناس ارشد سازمان دامپزشکی به خبرنگار ما می گوید: در سالهای اخیر ثابت شده است که ماهی های قرمز عید عامل انتقال بیماری سل پوستی هستند. ماهی های سرخ و کوچک در مسیر رسیدن به مراکز توزیع و پخش، به علت حمل و نقل فله ای و نادرست، دچارسکته های قلبی و چالشهای عصبی می شوند که باید از ادامه این روند جلوگیری شود.
به گفته وی، همچنین در زمان پرتاب و جداسازی ماهی ها از منبع اصلی به سطل های آب، این موجودات کوچولو دچارمشکلاتی می شوند که کمتر از سکته نیست و آن هم هنگامی است که فروشنده، با تور خشن و غیر استاندارد ماهی ها را جستجو می کند تا یکی را برای تحویل به مشتری انتخاب کند و این سکته و اضطراب ها می تواند قلب کوچولوی ماهی های بیگناه را برای همیشه از تپش باز دارد. البته موارد زیادی هم بوده که ماهی به پهلو شده و بیجان روی آب آمده و مرگ را میان سفره با برکت هفت سین که همه عناصرش نماد زنده بودن و باروری است نمایان می کند.
این متخصص بیماریهای آبزیان می افزاید: نتایج آزمایشگاهی نشان داده است که ماهی قرمز در صورت رعایت نکردن بهداشت می تواند مانند سایر موجودات محیط زیست دریایی، بیمار ی زا شود. بنابراین در ایام نوروز که تهیه ماهی قرمز برای سفره هفت سین مرسوم شده باید با اطلاع رسانی لازم از مخاطرات این آبزیان بکاهیم.

نوروز؛ قتلگاه ماهیهای قرمز

دکتر «حسن صفری شهین دوست» عضو انجمن دفاع از حقوق حیوانات نیز به خبرنگار ما می گوید: نوروز در حال حاضر به قتلگاهی برای ماهی های قرمز بی گناه تبدیل شده و فرهنگ ایرانی را زیر سوال برده و تجارت ماهی های قرمز به محلی برای تامین منافع برخی سوداگران تبدیل شده است.
وی می افزاید: خرید و نگهداری ماهی قرمز، هیچ ریشه ای در تاریخ باستانی عید نوروز ایرانی ندارد 80 سال پیش به همراه ورود چای به ایران، ماهی قرمز نیز که سمبل عید چینی است به سفره های هفت سین مراسم عید نوروز ما وارد شد در صورتی که در عید چینی ماهی قرمز را در رودخانه، استخر و دریاچه ها رها می کنند تا زندگی جریان یابد ولی در ایران، ما ماهی قرمز را در تنگ های تنگ و باریک بلوری اسیر می کنیم تا همزمان با رشد سبزه های سفره هایمان و باروری زمین، این موجود بی گناه را روز به روز به مرگ نزدیکتر کنیم.
دکتر صفری متذکر می شود: اگر ایرانی ها می دانستند که ماهی قرمز هیچ ریشه تاریخی در سفره هفت سین ندارد، برای خرید و قتل این زبان بسته های بی دفاع، وقت تلف نکرده و پول پرداخت نمی کردند.
این فعال زیست محیطی و کار شناس حقوق حیوانات در ادامه می گوید: ماهی قرمز به عواملی مانند هوا، دما، آب، جای مناسب برای زندگی و غذای مناسب و به مقدار کافی نیاز دارد تا هم خود سالم بماند و هم احتمالا سلامتی کودکان ما را به مخاطره نیندازد که معمولا این عوامل در خانه ها فراهم نیست و این موجودات دوست داشتنی تلف می شوند.

دستور پذیرایی

ماهی قرمز «گلدفیش» که نام علمی آن کاراسیوس اوراتوس است، از ماهی هایی است که در منزل می توان از آن ها نگهداری کرد. این حیوان کوچک خانگی که بسیار جذاب و دوست داشتنی است در صورت مراقبت مناسب می تواند تا چند سال در کنار ما در منزل زندگی کند و در مواردی طول عمر بیش از 40 سال نیز برای آن ثبت شده است! صفری، پزشک عضو انجمن دفاع از حقوق حیوانات در ارتباط با شرایط نگهداری ماهی قرمز می گوید: ماهی قرمز در دمای بالای 25 درجه سانتیگراد آسیب پذیر بوده و تغییرات ناگهانی دما سبب مرگ آن ها می شود. مناسب ترین دما برای این ماهی بین 10 تا 25 درجه سانتی گراد است. البته برای خارج شدن کلر، قبل از عوض کردن آب ظرف حاوی ماهی، باید آب به مدت حداقل 24 ساعت در ظرف مجزا باقی بماند.
بهتر است هر هفته یک یا دو نوبت و فقط نیمی از آب ظرف ماهی تعویض شود. غذاهای کم پروتئین و سرشار از کربوهیدرات برایش مناسب هستند و بهتر است از غذاهای آماده آن هم به اندازه ای که در آب باقی نماند استفاده شود. در مورد وعده های غذایی هم اگر در شبانه روز یک یا دو نوبت غذا به ماهی بدهیم، نیازش کاملا برطرف می شود. در عین حال در صورت عدم تمایل به نگهداری ماهی و یا پس از ایام نوروز، باید از رهاسازی ماهی در منابع آبی غیرمطمئن خودداری و از مکان های مشخص شده توسط شهرداری ها استفاده کنیم.
/ قدس آنلاين



نام:
ایمیل:
نظر شما:
کد امنیتی: ريست کد
اخبار تولم شهر
اخبار ایران
اخبار جهان
پیوندها
داستان کوتاه
آخرین نظرات
    نظری موجود نیست